Merhaba Silkroad Online Severler!
Silkroad Online'da yapılan komplike olmayan fakat eğer ki boşluğunuza gelirse büyük kayıplar yaşayabileceğiniz bir dolandırıcılık yöntemi mevcut. Diyelim ki X bir satıcı var, karakterini komple satıyor. Y kişisi dolandırıcımız, Z kişisi de ise kurban olsun. Y kişisinin hiç karakteri mevcut değil, sadece Discord'u ya da gerçek satıcı ile iletişim kurabileceği bir platformu mevcut.
Dolandırıcımız öncelikle kendisine satıcıyı buluyor, ardından eğer satıcı Stall'ına Discord adresini ya da iletişim adresini yazmışsa kişiyle sanki bir alıcıymış gibi konuşmaya başlıyor. Sattıkları için fiyat alıyor ve fiyatta indirim de istiyor, tamamen gerçek bir alıcıymış gibi konuşuyor onunla. Bu süre zarfında satıcıdan itemların görsellerini istiyor ve bu görselleri stoklamaya başlıyor. Daha sonrasında satıcıya "Tamam ben sana geri dönücem" gibi bir yazı yazıp alıcı aramaya başlıyor.
Her itemın bir alıcısı olduğundan illa ki bir alıcı buluyor ve ardından kişiyle Discord'dan ya da herhangi bir platformdan konuşmaya başlıyor, gerçek alıcı dolandırıcıdan itemların görsellerini istiyor, adam da atıyor. Zaten inandırıcılıkta burada başlıyor, sizi öyle bir manipüle ediyor ki karşıdakinin dolandırıcı değil de gerçekten çarın sahibi olduğunu düşünmeye başlıyorsunuz. Size piyasanın çok altında bir fiyat söylüyor, örneğin gerçek satıcı 3.000 TL dediyse bu kişi 1.500 TL diyor. Tabi sizde de para olunca ve böyle ucuz bir fiyatı görünce hemen atlıyorsunuz, zaten alacağınız ve tam da ihtiyacınız olan bu itemları görünce almak istiyorsunuz.
Asıl tezgâh burada başlıyor.
Dolandırıcı bu sefer satıcıya yazıyor, "Ben alıcam itemları oyunda mısın?" mesajının ardından alıcıyı parayı göndermeye ikna ediyor. Buradaki püf nokta ise dolandırıcının rank karakterlerini seçmesi ve bu rank karakterleri genel olarak Silkroad'da tanınan kişiler ve alıcı bu adamın dolandırıcılık yapmayacağını düşünüp parayı gönderiyor. Bunun bir diğer versiyonu ise oyun yönetiminin resmi aracısının sahte bir hesabını açıp aracı güveni sağlayarak parayı almak, eğer iki tarafta aracının sahte olduğunu anlamazsa hem parayı hem itemları da alabilir.
Parayı almadan önce iki oyuncuya da lokasyonu söylüyor, iki oyuncu da adamın söylediği lokasyona gidiyor. Bu süre zarfında dolandırıcı, alıcının karakter adını alıyor ve satıcıya söylüyor ki satıcı, gerçekten alıcının lokasyona geldiğini görsün ve bunun masum bir ticaret olduğunu sansın. Olayı buraya kadar getirebildiyse zaten parayı da bir şekilde alıcıdan alıyor ve aldığı gibi alıcıyı engelliyor, satıcıyı da engelliyor ve ortadan tüyüyor. Discord ya da kullandığı platform hesabını kapatıyor. Alıcı ise bu dolandırıcılığı yapanın gerçekten satıcı olduğunu düşünüp şikayette bulunuyor fakat ortada satıcının yaptığı bir dolandırıcılık yok. Kafaları da tam olarak burada karışıyor, zaten dolandırıcının karakteri olmadığı için yönetim ekibi bir şey yapamıyor. Satıcıyla alıcı kavga ederken ve yönetim ekibi olayı çözmeye çalışırken dolandırıcı başka kurbanlar arayıp aynı yöntem ve aynı item görselleriyle beraber başka kurbanlar arayıp onları da aynı şekilde dolandırıyor.
Sonuç
Böyle bir olayın içinde kalırsanız yapabileceğiniz bir şey zaten yok, fakat böyle bir olayla karşılaşmak istemiyorsanız kesinlike yönetim ekibinden bir aracı çağırmanız, komisyonu ne ise vermeniz, özellikle yüksek fiyatlı ticaretlerde %100 şekilde resmi aracı çağırmanız gerekiyor. Aksi takdir de böyle bir durumda kalıp hiçbir şey anlamadan paranız cebinizden çıkabilir, mağdur durumda kalabilirsiniz.